Won Ton eller heter det wonton?

Oj vad länge sen jag skrev något här. Jag har varit slö, slö slö. Inte på matfronten dock. Jag har både ätit och lagat gott. Hur mycket som helst, både hemma och på annat håll. Funderade ett tag på vad som skulle vara mitt första inlägg på länge, men kunde inte sätta något före annat så det fick bli Won Tons. Efter ett besök på min lokala asiatiska affär där jag i frysdisken såg färdiga won ton deg ark, blev jag sugen att prova. Googlade lite idéer och recept och insåg snabbt att fyllningen består i regel av få ingredienser, men två viktiga sådana är fläsk och ingefära. Nu får inte mina vänner med passion för vegetariska rätter sluta läsa. Det finns varianter. Vänta bara.
För att göra det enkelt för sig köper man alltså färdiga won ton deg ark på en asiatisk affär eller välsorterad matbutik. Jag såg att ICA i Liljeholmen hade, men det hjälpte inte då min lokala kran för asiatiskt ligger 50 meter bort. En förpackning innehåller nog ett 35-tal ark. (vild gissning, men många är det). Det räcker till en middag för två, eller som förrätt till fler. Hittar man inga får man göra egna. Säkert hur tråkigt som helst, men kanske enda sättet.  Hur som helst, jag har googlat recept på både fyllning och dip-sås, inspirerats och hittat min egen väg. Fyllningen räcker nog till alla 35 arken.

Fyllning:
350 gram fläskfärs
1 msk riven ingefära
1 dl torr sherry
3 msk finhackad vårlök eller koriander
2 tsk japansk soja
2 tsk salt

Blanda ihop till en smet.
Fyllningen kan så klart varieras, vi testade med med att blanda i lite smörstekt och hackad gul kantarell. Det blev gott och lite roligt med en tvist av Sverige.

Dipsåsen (4 pers):
6 msk japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk japansk risvinäger
2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk honung

Om man vill kan man lägga till lite hackad chili, finskuren koriander eller riven vitlök. Prova fram en egen variant.

Gör så här:
Sätt på en stor kastrull med vatten och låt de koka upp. Under tiden gör du i ordning dina won tons. Lägg upp ett tiotal ark i taget. Se till att lägga den mjöliga sidan av arken neråt. Klicka på en matsked av fyllningen, fäll upp kanterna och nyp ihop ordentligt så att det blir ett litet paket (se bild nedan). Fortsätt med resten, det går rätt fort när man fått snurr på det. Släpp sedan försiktigt ner ett tiotal knyten i  kastrullen och låt sjuda i en lite dryg minut. Ta upp med hålslev och servera med dipsåsen. Jag lovar att det är magiskt gott och man undrar varför man inte provat tidigare.  ”Som på restaurang” som undertecknad stolt uttryckte sig.

Just ja…. vegetarianerna. Jag har inte glömt er.

Fyllning:
3 dl finhackad och vitlöksstekt shiitake svamp
1 dl finhackade vattenkastanjer eller bambuskott (burkvarianten)
3 finskurna vårlökar
en skvätt sherry eller vitt vin
1 msk sesamolja
salt

Blanda ihop. Den här fyllningen går ju att smaka av innan, så se till att krydda upp med salt och smaka av med sesamolja.
wonton

 

 

 

 

 

IMG_6884