Boiled beef slices in a fiery sauce
Älskar Sichuan köket! Massor med chili och peppar i olika former. Den här maten passar alldeles utmärkt nu på vintern när det blåser snålt runt knuten. En värmande gryta att frossa i, men korka inte upp rödvinet till den här. Ett glas frisk riesling eller en god öl passar bäst om man nu inte väljer vatten eller annan vardagsdryck. Den här rätten kräver dock att man har tillgång till en mataffär med välsorterad asiatisk sektion eller en butik med asiatiska matvaror.
Man behöver dessutom shaoxing vin, ett kinesiskt matlagningsvin som smakar dålig sherry. Det får inte säljas i vanliga butiker pga alkoholstyrkan, men vissa asiatiska butiker har det under disken. Går att ersätta med sherry, även om det inte är lika kul. Det är några moment innan det är klart, men det är det värt.
Ett stånd stjälkselleri
400 gr biff eller entrecote
10 torkade chilifrukter
4 vårlökar
1 msk shaoxing wine eller sherry
jordnötsolja eller annan olja som tål hög värme
2 tsk sichuanpeppar hel
3 msk Chili Bean Sauce eller chili bean paste (mkt starkare)
8 dl grönsaksbuljong
2 tsk mörk soja
potatismjöl
Skala sellerin så gott det går och skär i 5 cm långa bitar. Skär de sen på längden i stavar. Krossa vårlöken lätt och skär i matchande längder till sellerin. Skär köttet i strimlor och marinera i shaoxing wine och lite salt. Dela de torkade chilifrukterna och skaka ur fröna. Hetta upp olja i woken och låt chili och sichuan peppar steka tills de blir lite bruna. Var försiktig så du inte bränner chilin. Plocka upp chili och sichuan peppar och låt svalna på skärbräda. Spara oljan i woken, den har nu fått smak av chilin. När pepparn svalnat hacka med kniv till grovt smul och spara till sen. Woka nu sellerin ett par minuter så den fortfarande har lite crunch kvar, smaka av med lite salt. Lägg upp sellerin i djup värmetålig serveringsskål. Häll i lite mer olja i woken om det behövs och woka nu på chili bean pasten i 30 sekunder under omkörning. Tillsätt buljongen och sojan och en nypa salt. Medan det kokar rör du ihop ett par matskedar potatismjöl med kallt vatten och blandar sen ner det med köttet. Rör runt så att allt kött täcks av blandningen. När det kokar rejält i woken släpper du ner det strimlade köttet bitvis och ser till att köttet separeras. Låt puttra en minut eller tills köttet precis är klart. Lyft ur köttet med en slev och lägg det på sellerin. Häll såsen från woken över kött och selleri. Toppa med den hackade chilin och sichuan pepparn. Servera med ris. Vill du servera detta som en sizzlar och showa lite, kan du hetta upp lite olja tills det ryker och hälla det över maten innan du bär ut serveringsskålen. Det fräser och ryker inbjudande om du har väntande gäster till bords.
