Sesam- och fänkålssotad tonfisk sashimi med chili och ingefärsdressing

Say no more. Blir man inte lite hungrig av bara namnet. Det här blev magiskt gott och dressingen går att använda till fler rätter. Jag ska visa det här. För att laga de här rätterna krävs att man har tillgång till en bra fiskhandlare eller en chark som kan ta hem fisk åt dig.
Låten lagom bit tonfisk semi-tina medan du gör dressingen. Beräkna ca 120gr per person, det här är en förrätt.
Till dressingen behövs:
4 cm skalad och riven färsk ingefära
3 små scharlottenlökar finhackade
En röd chili utan frön finstrimlad
75 gr strösocker
125 ml Risvinsvinäger
1 msk ljus soja
1 msk fisksås
Saften från en lime

Hetta upp lite olja och stek lök, chili och ingefära mjuka. Rör om hela tiden. Rör ner socker och vinäger och se till att sockret löses upp. Låt sjuda i fem minuter. Tilsätt en dryg mastsked vatten och låt koka upp. Ta av från spisen och tillsätt soja, fisksås och limejuice. Rör ihop och låt svalna.

Blanda sesamfrön, lite flingsalt, svartpeppar och några fänkålsfrön (inte nödvändigt, men ger en spännande touch) på en tallrik. Vänd sedan tonfisken i blandningen så det fastnar på den lätt tinade ytan. Stek sedan snabbt alla sidor på fisken så det blir en krispig yta, men fisken skall vara rå inuti och det förblir den eftersom den är fryst. Skiva upp tre skivor per tallrik och lägg upp och låt ”tina klart” på tallriken. Gör en sallad på avocado, urkärnad gurka, hackade jordnötter och gräslök. Pressa en lime över och blanda ihop. Lägg upp salladen på tallriken och ringla lite av dressingen över salladen och fisken. tuna2
När du nu ändå har fin tonfisk och en färdig dressing kan du göra en rätt till med lite mer sting.tuna3tuna4
Det är kul att kunna servera två variationer av tonfisk när man ändå håller på. Gör en liten sallad på tränad gurka, tunt strimlad citrongräs, vårlök, schalottenlök, thaibasilika, mynta och koriander och röd strimlad färsk chili.  Blanda med lite av dressingen och lite pressad lime. Se till att chilin ger styrka till minisalladen. Lägg upp på en sked eller exempelvis ett endiveblad. Toppa gärna med lite hackade jordnötter eller cashewnötter. Skär vackra kuber av rå tonfisk och servera några munsbitar per person. Det här ska vara en tugga per sked så lite sallad i botten under fisken. Supergott och snyggt. Färgen på den här vackra fisken är så läckert röd att man kan missta den för vattenmelon. Den här rätten serverades vi på vårt hotell i Chiang Mai. 

 

 


En tanke kring ”Sesam- och fänkålssotad tonfisk sashimi med chili och ingefärsdressing

  1. Niklas Nordström

    Hej!

    Jag tyckte om det här receptet. Är det okej för er om jag lägger upp receptet på min hemsida fiskkillen.se och använder er bild?

    mvh
    Niklas Nordström 0734089080

Kommentarer är stängda.