Vi har börjat äta mer fisk och vegetariskt hemma. Inte bara för variationen och hälsans skull, utan också för att vi tänker mer på vad vi stoppar i oss när det gäller köttprodukter. Numera äter vi kött mer sällan, och lägger istället ner pengarna på kött av god kvalitet av djur som fått det drägligt den tid de har i hagen. Usch, det lät nästan lite sorgligt, men kött är gott! Så är det bara. Hur som helst, Jag har lånat ett recept av den brittiska kocken Yotam Ottolenghi och presenterar det här som en vegetarisk favorit.
Receptet kräver en del basvaror som man normalt sett inte har hemma, men kommer att behöva nästa gång ni gör den här rätten. För det kommer ni om ni en gång provat.
Till pannkakssmeten (4 port.):
3 1/4 dl rismjöl
ett litet ekoägg
1/2 tsk salt
1 tsk malen gurkmeja
4 dl kokosmjölk
Börja med smeten. Häll rismjöl, salt, ägg och gurkmeja i en stor skål. Tillsätt kokosmjölken i en tunn stråle under konstant vispning så att inga klumpar bildas. Smeten ska bli ganska tunn, som ovispad grädde ungefär. Vispa smeten mellan gräddningarna. Ställ åt sidan för att vila.
Till såsen:
1/2 dl limejuice
1 1/2 msk sesamolja
1 msk rårörsocker
1 msk risvinsvinäger
1 msk söt soja (ketjap manis)
2 tsk riven färsk ingefära
1 färsk röd chili, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 tsk salt
Vispa ihop såsen och justera hettan med chilin.
Till fyllningen kan man själv välja innehåll, men bra förslag är:
Morot och ättika fin skuret (julienne)
Salladslök
Strimlad grön chili
Sockerärtor halverade
Enokisvamp eller champinjoner (Råa)
Färska kryddor: Koriander, Mynta och Thai basilika
Groddar av något slag
Hetta sen upp en lagom stor stekpanna (22cm) och stek ca en fjärdedel av smeten på båda sidor till en gyllene pannkaka. Fyll med grönsakerna och ringla i lite sås innan du viker över den andra halvan. Ringla mer sås på pannkakan och servera. Njut och planera in nästa gång du ska äta den, det brukar bli så.
